Библиотека

Как да разговаряте с децата си за COVID-19

Съвети за родители

Нормално е да се почувствате разтревожени от всичко, което чувате за заболяването  коронавирус  (COVID-19) в момента. Разбираемо е, ако и децата ви също се чувстват тревожни. На децата може да им е трудно да разберат какво виждат онлайн или по телевизията - или чуват от други хора - така че те могат да бъдат особено уязвими за чувствакато  тревожност, стрес и тъга. Откритият и подкрепящ разговор с вашите деца може да им помогне да разберат ситуацията, да се справят и дори да помогнат на другите.

Национално проучване "Информираност и реакции към пандемична здравна криза"

Институт за психично здраве и развитие провежда национално проучване за нагласите, реакциите и информираността към настоящата здравна криза.

Приканваме всички, които желаят да допринесат за развитието на здравните, психологическите и социалните грижи в България, да се включат на линка по-долу.

https://www.surveymonkey.com/r/IPZR_C_P

Първични резултати от националното проучване "Информираност и реакции към пандемична здравна криза":

Как тийнейджърите да съхранят психичното си здраве по време на епидемията с коронавирус (COVID-19)

6 стратегии за тийнейджърите, изправени пред новото (временно) нормално

Да си тийнейджър е трудно така или иначе, а обстоятелствата около епидемията с коронавирус (COVID-19) го правят още по-трудно. Със затварянето на училищата и отменените събития много тийнейджъри пропускат някои от най-важните  моменти от живота си,  както и ежедневните разговори с приятели и участието в час.

За тийнейджърите, които са изправени пред промени в живота заради епидемията и които се чувстват тревожни, изолирани и разочаровани, имаме следното послание: Не сте сами!

Онлайн психотерапия по време на пандемична криза

За да се редуцират контактите на живо, някои психотерапевти прибягват към онлайн терапия/консултации, използвайки, телефон, видеовръзка, скайп и др. Няма съмнение, че виртуалната терапия не е същата като срещите лице-в-лице. Това поражда множество въпроси, поради което е важно да се информираме и да запознаем клиентите/пациентите си какво могат да очакват и как това може да повлияе върху тяхната терапия.

Срещата лице-в-лице между психотерапевт и пациент/клиент поставя и двамата в риск от заразяване. Хората от екипа, пациентите, които са в чакалнята също са подложени на риск от заразяване/предаване на вируса. Тези рискове налагат в ситуация на пандемия да се премине от терапия лице-в-лице към онлайн терапия/консултиране.

Поведение по време на пандемична здравна криза

Пандемията е световна епидемия, която може да причини значителна заболеваемост и смъртност. Поведенческите реакции на хората могат да повлияят на социалните последици от нея. Криза възниква, когато човек се чувства затрупан от събития. Тя може да настъпи от събития, които водят до внезапна промяна в средата на човека. По време на криза  обичайните механизми за справяне се провалят, което води до нарастващо състояние на тревожност. Повишаването на нивата на тревожност  обуславя  състояние на декомпенсация, при което обичайното психично функциониране се нарушава иреактивира тревожността и объркването.

Препоръки за деца в предучилищна възраст в ситуация на пандемична криза

Създалата се ситуация на извънредно положение в страната заради заболеваемостта от COVID-19 по света и у нас буди тревога сред хората. Децата, със своята сензитивност, са особено чувствителни към емоциите на възрастните. Затова и фокусът на тази статия е да посочи определени препоръки за запазване баланса в психичното функциониране на подрастващите в предучилищна възраст.

В помощ на родителите в ситуация на пандемична криза

Настоящата епидемиологична обстановка носи непредвидими, неочаквани и неизвестни обстоятелства, които за децата са много трудни за разбиране и обяснение. А от друга страна наложените множество ограничения, включващи социалната изолация и ограничаване на свободното придвижване, рефлектират особено върху функционирането на децата. В настоящата кризисна ситуация е необходимо да се изгради солиден механизъм за справяне при децата, за да се избегнат психологически и социални затруднения.

Умения за справяне с дистреса около COVID-19

1. Грижете се за себе си и за моделите си на справяне 

  • Децата и тийнейджърите се учат повече от действията на своите родители, отколкото от думите им. Ако искате Вашето дете да се справя добре, уверете се, че вие се справяте със стреса и тревогата добре!

  • Грижете се за моделите си за справяне като следвате инструкциите на здравните организации, включващи лична хигиена, социално дистанциране и т.н.

  • Спортувайте, медитирайте, хранете се добре, поддържайте връзка с приятели и намерете някое спокойно място, където се чувствате комфортно.

Пандемията от Covid-19 постави пред сериозни изпитания всички. Много хора бяха изложени на пряка опасност за здравето си, други на изтощителни преживявания на несигурност, страх и отчаяние. Пандемичната ситуация задвижи множество процеси, чиито последици за психиката ще бъдат предмет на дискусия в поредицата "Пандемия и психично здраве"  В първата част от поредицата проф. д.пс.н. Ваня Матанова, психолог, изследовател и психотерапевт, разговаря с проф. Орлин Тодоров за емоционалните и поведенчески реакции, породени от здравната криза и изолацията, както и за възприемането на темата за заболяването и последиците от него. Във втората част проф. д-р Орлин Тодоров психоаналитик и клиничен супервизор на лечебни екипи, разговаря с проф. Матанова за отраженията на пандемията върху психотерапевтичният процес, както и за здравната криза като травматична ситуация.

Към видео дискусията:

  • facebook
  • Twitter Round
  • googleplus
  • flickr

© 2017 by Institute of Mental Health and Development