top of page
Typing on Laptop

Как тийнейджърите да съхранят психичното си здраве по време на епидемията с коронавирус (COVID-19)
6 стратегии за тийнейджърите, изправени пред новото (временно) нормално

Да си тийнейджър е трудно така или иначе, а обстоятелствата около епидемията с коронавирус (COVID-19) го правят още по-трудно. Със затварянето на училищата и отменените събития много тийнейджъри пропускат някои от най-важните  моменти от живота си,  както и ежедневните разговори с приятели и участието в час.

За тийнейджърите, които са изправени пред промени в живота заради епидемията и които се чувстват тревожни, изолирани и разочаровани, имаме следното послание: Не сте сами!

Разговаряхме с експерта в областта на юношеството – психолога, автор на бестселъри и журналист на New York Times д-р Лиза Дамур. Тя ни разказа за това, което можете да направите, за да се грижите за себе си и за психичното си здраве.

1. Признайте, че тревожността ви е напълно нормална

Ако затварянето на училище и тревожните заглавия ви карат да се чувствате притеснени, не сте единственият. Всъщност нормално е да се чувствате така. „Психолозите отдавна признават, че тревожността е нормална и здравословна функция, която ни предупреждава за заплахи и ни помага да предприемем мерки за защита“, казва д-р Дамур.

 "Безпокойството ще ви помогне да вземете решенията, които трябва да вземете в момента – да не прекарвате време с други хора или в големи групи, да миете ръцете си и да не докосвате лицето си."

Тези чувства помагат да предпазите не само себе си, но и останалите. Това показва също „как се грижим за членовете на нашата общност, че мислим и за хората около нас."

Докато тревогата около COVID-19 е напълно разбираема, уверете се, че използвате „надеждни източници като сайтовете на УНИЦЕФ и Световната здравна организация, за да се информирате или да проверите каквато и да е информация, която сте получили по по-малко надеждни канали“, препоръчва д-р Дамур.

Ако се притеснявате, че имате симптоми, е важно да говорите с родителите си за това. „Имайте предвид, че болестта, причинена от COVID-19, като цяло е лека, особено за деца и млади хора“, обяснява д-р Дамур.

Също така е важно да запомните, че много от симптомите на COVID-19 могат да бъдат лекувани. Д-р Дамур препоръчва да споделите с родителите си или доверен възрастен, ако не се чувствате добре или ако сте притеснени заради вируса, така че да могат да ви помогнат.

И не забравяйте: „Има много ефективни правила, които можем да спазваме, за да предпазим себе си и другите и да се чувстваме по-добре – често да мием ръцете си, да не докосваме лицата си и да спазваме социална дистанция.“

2.Намерете начини да се разсейвате с приятни занимания

„Психолозите знаят, че когато сме в хронично трудни условия, е много полезно да разделим проблема на две категории: неща, на които мога да повлияя, и обстоятелства, за които не мога да направя нищо“, казва д-р Дамур.

В момента има много неща, които попадат във втората категория, и това е нормално, но разсейването с приятни занимания ни помага да се справим с това. Д-р Дамур препоръчва да напишете домашните си, да гледате любим филм или да си легнете с роман, за да се отпуснете и да намерите баланс в ежедневието.

3. Намерете нови начини да общувате с приятелите си

Ако искате да прекарате време с приятели, докато спазвате социална дистанция, социалните мрежи са чудесен начин да останете свързани. Бъдете креативни: Присъединете се към Tik-Tok предизвикателство като #safehands.

„Никога не бих подценявалa креативността на тийнейджърите“, казва д-р Дамур,

„Предполагам, че ще намерят начини да се свържат онлайн, различни от начина, по който са го правили преди.“

„Но не е добра идея да имате неограничен достъп до екрани и/или социални мрежи. Това не е здравословно, не е разумно и може да засили тревожността ви ", предупреждава д-р Дамур, като препоръчва да разработите график на времето пред екрана заедно с родителите си. 

4. Съсредоточете се върху себе си

Искали ли сте някога да научите как да направите нещо ново, да започнете нова книга или да свирите на музикален инструмент? Сега е моментът да го направите.

Да се фокусирате върху себе си и да откриете как да използвате вашето новооткрито време е продуктивен начин да се грижите за психичното си здраве.

„Съставих списък на всички книги, които искам да прочета, и нещата, които искам да правя“, казва д-р Дамур.

„Когато изпитваме болезнено чувство, единственият изход е да го преживеем“.

5. Изпитайте чувствата си

Пропускането на събития с приятели, хобита или спортни мачове е невероятно разочароващо.

„Това са големи загуби. Тийнейджърите наистина са разстроени и с право“, казва д-р Дамур.

Кой е най-добрият начин да се справите с това разочарование? Позволете си да го почувствате.

„Когато изпитваме болезнено чувство, единственият изход е да го преживеем. Не се притеснявайте да бъдете тъжни – ако можете да си позволите да бъдете тъжни, ще започнете да се чувствате по-добре по-бързо.

Осъзнаването на чувствата изглежда различно за всеки.

„Някои деца ще се занимават с изкуство, някои ще искат да говорят с приятелите си и да използват споделената си тъга като начин да се почувстват свързани във време, когато не могат да бъдат заедно лично, а някои деца ще опитат да намерят начини да дарят храна за хранителните банки“, споделя д-р Дамур.

Важното е да правите това, което ви се струва правилно.

6. Бъдете мили към себе си и към другите

Някои тийнейджъри се сблъскват с тормоз и злоупотреби в училище заради епидемията с коронавирус.

„Активирането на страничните наблюдатели е най-добрият начин за справяне с всякакъв вид тормоз“, казва д-р Дамур.

„Не трябва да се очаква децата и тийнейджърите, които са станали обект на насилие, да се изправят срещу насилниците. По-скоро трябва да ги насърчаваме да се обръщат към приятели или възрастни за помощ и подкрепа. “

Ако станете свидетел на тормоз над приятел, опитайте да му предложите подкрепа. Ако не направите нищо, е възможно да оставите у приятеля ви усещането, че всички са против него или че никой не се интересува. Вашите думи имат значение.

И не забравяйте: сега, повече от всякога, трябва да се замисляме какво споделяме или казваме, което може да нарани останалите.

Източник: www.unicef. org

bottom of page